Perimenopause er fasen før menopause. Hormonene begynner å svinge og kroppen forandrer seg. For mange starter denne fasen i slutten av 30-årene eller i 40-årene – lenge før mensen stopper. Og kanskje lenge før du selv forventer det. Du kan oppleve søvnproblemer, humørsvingninger eller uregelmessig mens, uten å forstå hvorfor.
Kanskje tror du bare det er stress, men det kan være starten på en helt naturlig hormonell overgang. Denne fasen kan vare i flere år, og symptomene er mange og varierte.
Når du forstår hva som skjer i kroppen, blir det lettere å ta gode valg – og støtte deg selv på en trygg måte.
👉 Les mer og bli bedre kjent med kroppen din.
🔹 Del 1: Hva er perimenopause?
🔹 Del 2: Vanlige symptomer på perimenopause
🔹 Del 3: Hvordan støtte kroppen naturlig
🔹 Del 4: Perimenopause vs overgangsalder – hva er forskjellen?
🔹 Del 5: Vanlige misforståelser om perimenopause
👉 Du er her: Del 1 – Hva er perimenopause
Perimenopausen er ikke en plutselig overgang, men en prosess som kan vare fra 2 til 10 år. For mange starter det gradvis, med små tegn som er lette å overse – og det er ikke alltid lett å se sammenhengen.
Du kan merke at:
søvnen blir lettere eller mer urolig
mensen oppfører seg uforutsigbart
humøret skifter raskere enn før
du har lav motivasjon for ting du likte å gjøre før
Det er lett å tenke at det “bare er sånn nå” – eller at det handler om andre ting. Mange kvinner går i flere år og kjenner på symptomer uten å vite at de er i perimenopausen.
Og siden mensen fortsatt kommer (om enn uregelmessig), tenker mange at de ikke er i overgangsalderen. Men det er ofte akkurat da det starter.
Symptomene og plagene er de samme uansett hva som er årsaken, men med å vite hva årsaken faktisk er så er det lettere å vite hvordan man best kan støtte kroppen sin og ta vare på seg selv.
I løpet av hele ditt voksne liv har eggstokkene dine produsert hormoner i jevne sykluser. Nå begynner denne rytmen å endre seg.
Etter hvert som du har færre egg igjen, blir produksjonen av kjønnshormoner mindre stabil. Eggstokkene produserer vekselvis for mye og for lite østrogen – og progesteron synker gradvis. Det er dette som skaper den hormonelle berg-og-dal-banen mange kvinner kjenner på.
Når progesteron faller og østrogen svinger opp og ned, påvirker det hele kroppen:
humør, hukommelse og søvn
temperaturregulering og hjertebank
muskler, ledd, hud og slimhinner
vekt, cravings og energinivå
Hormonene påvirker hverandre – og deg – i både stort og smått. Du kan føle deg annerledes, selv om du ikke har ordene for hvorfor.
For mange starter endringene rundt 40-årsalderen
Noen merker symptomer allerede i slutten av 30-årene
Perimenopausen varer ofte i flere år, gjerne 5-10 år
Når du har gått 12 måneder uten menstruasjon, kommer du til tidspunktet som kalles menopause
Perimenopausen er faktisk den fasen hvor flest symptomer og plager oppstår – fordi hormonene svinger mest da. I postmenopausen blir hormonene lavere, og etterhvert mer stabile.
Hvis du bruker hormonell prevensjon som gjør at du ikke har mens, vil du ikke vite når eller om du har hatt din siste menstruasjon. Vær derfor ekstra oppmerksom på andre symptomer!
Det er ikke alltid lett å vite. Mange kvinner går lenge og kjenner på forandringer i kroppen uten å skjønne helt hva det handler om. Kanskje tenker du at det bare er stress, dårlig søvn eller noe som “går over av seg selv”.
Men når du begynner å kjenne på flere tegn samtidig – søvnproblemer, humørsvingninger, uregelmessig mens, uro eller energidipp – kan det være kroppen din som prøver å fortelle deg at du er i en ny fase.
Det er vanlig å lure på om det går an å teste seg. Og ja – man kan ta blodprøver. Men det gir sjelden hele bildet. Hormonene svinger så mye i perimenopausen at en blodprøve kun gir et øyeblikksbilde – et glimt av én dag, som ikke nødvendigvis sier så mye om hvordan du har det over tid.
Derfor er det viktig å lytte til kroppen din og se mønstre over tid. En god samtale med en fagperson som forstår denne fasen, kan ofte være viktigere enn prøvesvarene alene.
Har søvnen min endret seg – uten at jeg vet helt hvorfor?
Har mensen blitt mer uregelmessig, kraftigere, lettere eller uforutsigbar?
Har jeg begynt å kjenne på humørsvingninger, tåkesyn i hodet eller en uro jeg ikke pleide å ha?
Føler jeg meg “annerledes i kroppen” uten å kunne forklare det?
Har jeg opplevd hjertebank, energidipp, sterkere PMS eller cravings som ikke var der før?
Har jeg vært hos legen og fått høre at “alt er normalt” – men det føles ikke normalt for meg?
👉 Hvis du kjenner deg igjen i flere av disse, kan det være kroppen din som prøver å si at du er i perimenopausen. Det er en naturlig del av livet – og det finnes støtte og kunnskap som kan hjelpe deg på veien.
På få minutter får du en pekepinn på hvor du befinner deg i overgangsalderen – og hvilke temaer du bør følge opp.
Når hormonene begynner å svinge, er det ikke alltid kroppen roper høyt. Det kan være vage og uregelmessige symptomer som du ikke ser sammenhengen av – gjennom uro om natten, plutselige humørsvingninger, rare endringer i mensen eller en følelse av at “noe er i ubalanse”.
Kanskje kjenner du deg plutselig mer sårbar. Kanskje tåler du mindre enn før. Kanskje blir du trøtt av helt vanlige ting – eller kjenner på et sug etter sukker du ikke har hatt før.
Disse små tegnene er kroppens måte å si ifra på. Og når du vet hva du skal lytte etter, kan du møte kroppen din med forståelse i stedet for frustrasjon.
Det varierer hvor mange symptomer man har og hvor tydelig de merkes. Det handler ikke om “alle tegnene”, men om hva kroppen din prøver å si. Alle kvinner går gjennom hormonelle endringer i denne fasen – også de som ikke kjenner på tydelige plager.
Nysgjerrig på mer?
Jeg har skrevet flere artikler om overgangsalder, helse og velvære – kanskje finner du noe som passer akkurat deg?
Ta en titt på hele artikkelsamlingen min!
© 2024 Monica Sotberg
Organisasjonsnummer: 925806307
Telefon: 479 00 191
Epost: post@monicasotberg.no
Adresse: Vangsmovegen 2, 7750 Namdalseid